Introductie
Zelfmassage van de kuiten is erg belangrijk. De kuiten krijgen veel te verduren krijgen bij bijvoorbeeld hardlopen, touwtje springen en alle sporten waar gesprint word zoals voetbal en hockey. Hierdoor kunnen de kuitenspieren verkorten waardoor je minder goed in je yoga-poses of squat positie kunt komen. Maar misschien nog belangrijker is dat je een spanning opbouwt in je kuitspier waardoor je achillespees kan scheuren en een zweepslag oploopt.
De kuiten zijn makkelijk te masseren, maar kan bij beginners erg gevoelig zijn. Probeer rustig de druk op te bouwen en als het erg veel pijn doet probeer dan de druk te verminderen. Het is belangrijk dat je niet te veel druk uitoefent want te veel druk kan de spieren natuurlijk ook beschadigen.
Hieronder laten we zien hoe je de volledige kuit kunt masseren in de verschillende spieren van de kuit: de kuitspier (Musculus gastrocnemius), de zijkant van de kuitspieren (Soleus) en de achillespees.
Massage benodigdheden:
- Lacrossebal
- Dubbele lacrossebal of Combi Pack
- Eventueel een Yogamat
De oefening:
- Duurt ongeveer 10 minuten
- Om de dag herhalen voor beste resultaat
Geschikt voor de sporten:
- Hardlopen
- Touwtje springen
- Voetballen, hockey etc.
De massage oefening
Pro-tip: Je kunt de druk verhogen door de andere been op het been dat gemasseerd wordt te leggen.
De gehele kuit bestaat uit verschillende spieren en de achillespees. In de onderstaande zelfmassage oefening gaan we de kuitspier in een keer masseren.
- Ga op de grond zitten met gestrekte benen.
- Leg de dubbele lacrossebal onder de onderbeen net boven de hiel.
- Duw jezelf van de grond om de druk op de lacrossebal te verhogen en het masseren makkelijker te maken.
- Draai je voet 45 graden naar buiten.
- Maak een rollende heen en weer beweging van ongeveer 5cm. Doe dit ongeveer 20 seconden. We masseren nu de zijkant van de kuitspier (soleus).
- Draai je voet weer naar een neutrale positie en herhaal weer de masserende heen en weer positie voor 20 seconden.We masseren nu de achillespees.
- Draai de voet 45 graden naar binnen en herhaal de massagebeweging op de andere zijkant van de kuitspier.
- Plaats de lacrossebal nu 3cm richting de knie en start weer bij stap 3.
Na een aantal keer herhalen zal je bij de kuitspier (Musculus gastrocnemius) aankomen. Daar kunnen we dezelfde stappen voor gebruiken alleen nu met de enkele lacrossebal.
Bij de knieholte kan het extra gevoelig zijn omdat daar de aanhechtingen van de spieren zitten. Zorg er voor dat je die niet ‘per ongeluk’ vergeet , maar bouw de druk rustig op. Je zal merken dat het steeds minder gevoelig wordt.