Introductie van triggerpoints
Spierknopen worden ook wel Myofasciale Triggerpoints of gewoon Triggerpoints genoemd. Uit onderzoek blijkt dat Triggerpoints vaak voorkomen, volgens een onderzoek uit 2002 heeft zelfs 10% van de bevolking Triggerpoints. Ze komen steeds vaker voor, Wikipedia heeft het zelfs over een Epidemiologie. Dit komt waarschijnlijk doordat wij steeds vaker langdurig statische houdingen aannemen die niet ideaal zijn voor het menselijk lichaam zoals bijvoorbeeld zitten achter je bureau, maar dit is nooit bewezen. Gelukkig zijn Triggerpoints makkelijk te verhelpen door middel van zelfmassage. Geen zin om verder te lezen? Bekijk deze video!
Wat is een triggerpoint?
Als we dat willen weten moeten we eerst weten hoe de spier in elkaar zit. Een spier bestaat uit miljoenen spiervezels die zich tijdens een lichaamsbeweging samentrekken. Dat samentrekken gebeurd door een Sarcomeer, een klein onderdeel van de spiervezel. Sacromeren zorgen er voor tijdens het samentrekken en ontspannen dat er bloed in de spier gepompt wordt en afvalstoffen worden afgevoerd.
Een Triggerpoint ontstaat als een Sarcomeer in samentrekkende toestand blijft hangen. Hierdoor wordt er geen bloed meer rondgepompt en blijven afvalstoffen zich ophopen. Dit zorgt ervoor dat er irritatie ontstaat en hierdoor geeft het bindweefsel een pijnsignaal aan de hersenen, niet fijn dus. Het kan zijn dat je nog geen irritatie hebt omdat de afvalstoffen zich nog niet dusdanig hebben ophoopt. Het is wel belangrijk dat je deze dan zo snel mogelijk weg masseert. Een spier die Triggerpoints bevat kan niet helemaal meer uitstrekken, hierdoor kan het zijn dat de tegenovergestelde spier niet meer in een stabiele positie kan komen. Het is belangrijk dat je kracht uitoefent met je spieren in een stabiele positie omdat een instabiele positie overbelasting kan veroorzaken. En overbelasting kan uiteindelijk weer tot Triggerpoints en spierpijn leiden. Deze kettingreactie kun je doorbreken door vroegtijdig je spieren te masseren.
Behandelen van een triggerpoint
Het is dus belangrijk dat er nieuw bloed door de Sarcomeren gepompt wordt en de afvalstoffen worden afgevoerd. Dit kan op verschillende manieren zoals bijvoorbeeld dry needling, wet needling (botox), shock wave therapie of massage. Door een naald in de Triggerpoint te steken krijg je een schok in de spier die voor het samentrekken van de Sarcomeren zorgt. Hierdoor word de bloedsomloop weer op gang gebracht en kan de Sarcomeer weer ontspannen.
Gelukkig hoeven we niet perse naalden in onze spier te steken en kunnen we een Triggerpoint prima wegmasseren. Door over de triggerpoint te wrijven met bijvoorbeeld een lacrossebal is het mogelijk om vers bloed door de sarcomeer te duwen en zo de afvalstoffen uit de Sacromeer te drijven. Het masseren van Triggerpoint kan soms pijnlijk aanvoelen maar gaat bij herhalen van de behandeling snel weg. Het is wel belangrijk dat je niet over je pijngrens heen gaat. Je kunt bij heel hard duwen de spier namelijk ook beschadigen. Mocht het bij lichte druk al pijn doen dan kun je de druk verlichten door er bijvoorbeeld een kussentje onder te leggen. Als het pijn blijft doen of de triggerpoint blijft na een aantal zelfmassage oefeningen nog steeds zitten dan is het raadzaam om advies te vragen bij een dokter.
Deze briljante video is gemaakt door Michiel Akkerman en geeft een duidelijke uitleg over Triggerpoints: